Astronomii români au câştigat două dintre cele şase premii acordate de UNESCO şi Uniunea Astronomică Internaţională (organizatorii Anului Internaţional al Astronomiei 2009, AIA2009, dedicat celui de-al patrulea centenar al primelor observaţii ştiinţifice ale părintelui astronomiei, Galileo Galilei). Au fost şase echipe câştigătoare din: România, Brazilia şi Portugalia.
"O ALTĂ ROMÂNIE"
Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM) a câştigat la categoria "Cel mai impresionant eveniment" organizat cu prilejul ultimului proiect al AIA2009 "Noaptea Galileană". Timp de trei zile (22-24 octombrie ), SARM a organizat o noapte de observaţii asupra curentului de meteori Orionide, activităţi în Piaţa Tricolorului din Târgovişte (standuri de prezentare, proiecţii de imagini şi filme, program de planetariu, observaţii astronomice pentru public, ateliere, expoziţii de desene realizate de copii), observaţii la distanţă prin internet pe telescoape din SUA, o emisiune TV în direct, un spectacol de gală cu filme astronomice, expoziţie de astrofotografie, recital "astrofolk", o seară de poezie galileană internaţională, precum şi o pagină web în memoria lui Galileo Galilei. La eveniment au participat circa 3200 de persoane, ne informează, într-un comunicat, Oana Sandu de la Astroclubul Bucureşti.
Al doilea premiu acordat României a revenit Astroclubului Bucureşti şi Observatorului Astronomic "Amiral Urseanu" pentru categoria "Cel mai bun Plan B" în caz de vreme nefavorabilă. Ei au organizat "Noapte galileană cu ceai şi o călătorie până pe Jupiter", un eveniment care a constat în prezentări despre rolul covârşitor pe care l-a jucat Galileo Galilei pentru astronomie, precum şi în prezentarea unui soft de astronomie, cu ajutorul căruia cei aproximativ 300 de participanţi au putut călători imaginar până pe planeta Jupiter, pe care celebrul astronom îl