Instructorul de arte marţiale al „mascaţilor“ Paul Dicu a fost singurul român care a participat la Sahara Marathon 2010. Medaliile pentru concurenţi au fost realizate de oamenii nisipurilor din piele şi păr de cămilă, iar cupele au fost lucrate manual
Instructor de arte marţiale Paul Dicu (40 de ani) este antrenorul de Aikido al trupelor Serviciului de Protecţie şi Intervenţie Rapidă de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa. Îi place sportul, iar în faţa provocărilor maratoanelor sau, pur şi simplu, ale alergatului, nu a reuşit să reziste. A alergat până la Mangalia, la mai toate maratoanele din ţară, la crosuri şi tot ce implică alergare. Pe unele le-a câştigat, iar pe altele nu.
Maratonul Saharei, desfăşurat pe 22 februarie, a fost unul dintre visurile sale, care a devenit realitate. A ajuns acolo şi a alergat. A alergat în Sahara pe temperaturi de până la 47 de grade Celsius pe timpul zilei, iar noaptea s-a odihnit în corturile refugiaţilor din taberele Dahla şi Smara, pe paturi aşezate direct pe pământ, sau sub cerul liber, la temperaturi de 5 - 10 grade Celsius.
„Eram în Sahara, în sacul de dormit, sub cerul liber. Ce aş putea spune mai mult? Nu sunt cuvinte să descrii!“, spune constănţeanul Paul Dicu, singurul reprezentant al României la Sahara Marathon în 2010, care a avut loc în Algeria pe traseul El Ayoun - Smara (42,195 de kilometri). În 2007, România a fost reprezentată de un alt maratonist: Marian Chiriac.
Apa, principala comoară
Pentru Dicu este primul maraton din Sahara la care a participat, pe de o parte pentru a-şi testa rezistenţa, iar pe de altă parte pentru componenta umanitară a competiţiei. „Este o modalitate ca refugiaţii sahrawi din cele două tabere algeriene: Smara şi Dahla, să îşi facă publică situaţia politică şi să se întoarcă în teritoriile ocupate. Întinderile de lângă Tindouf, în vestul Algeriei