Pentru a se menţine în conducerea PSD, Adrian Năstase le-a oferit liderilor judeţeni funcţii de miniştri virtuali în cabinetul din umbră al partidului. Sursa: AGERPRES
„La PSD este o boală: boala funcţiilor şi a structurilor stufoase.” Acest diagnostic pus ieri de Ion Iliescu îi era foarte bine cunoscut şi lui Adrian Năstase, care a speculat boala PSD-iştilor pentru a se menţine la vârful partidului. El le-a oferit cu nemiluita baronilor locali, în schimbul susţinerii pentru preşedinţia Consiliului Naţional, funcţii de miniştri virtuali într-un cabinet din umbră al PSD-ului aflat în opoziţie.
În acest fel, Năstase a reuşit o revenire spectaculoasă în partid, câştigând în faţa lui Gheorghe Nichita, care era favorit cu o zi înainte la şefia Consiliului Naţional. Scorul: 407 la 219.
Baronul şi funcţia
Înaintea Consiliului Naţional al PSD a avut loc reuniunea Comitetului Executiv sau conclavul baronilor locali. Aici a reuşit să obţină un avantaj semnificativ în faţa contracandidatului său, Gheorghe Nichita.
Năstase şi-a luat în serios rolul de „premier din umbră”, chiar înainte de a fi reconfirmat în funcţie, şi a venit cu schema viitorului „cabinet”. Pe lista lui cu „miniştri din umbră” au fost trecuţi o parte dintre colaboratorii săi, dar în special baronii locali ai partidului.
Liderii judeţeni, de sprijinul cărora avea nevoie la Consiliul Naţional, au fost momiţi cu funcţii şi amăgiţi cu promisiunea că vor ajunge miniştri. Ţintele lui Năstase au fost baronii care nu au reuşit să obţină funcţii de vicepreşedinţi. Astfel, piesele de rezistenţă din guvernul virtual al lui Năstase sunt liderii de organizaţii cu mulţi delegaţi în Consiliu, deci cu multe voturi. Astfel, Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa şi locotenentul lui Radu Mazăre, îi face concurenţă din umbră Elenei Udrea la D