Trei tineri angajaţi ai unor companii din Vest au decedat din cauza epuizării sau a stresului de la locul de muncă. Cazurile lor au fost uitate cu timpul. Mai grav este că în niciuna dintre cele trei situaţii nu au fost găsiţi responsabilii şi nu au fost luate niciun fel de măsuri.
Niciun vinovat pentru angajaţii din Vest care s-au epuizat muncind până la moarte
Timişoreanul Lorant Eros Stark, de numai 34 de ani, a decedat în somn, într-un apartament din capitală, în 2007 . Tânărul era angajat al firmei de audit PricewaterhouseCoopers Romania de numai trei luni. Medicii au pus moartea sa pe seama unui infarct, cu toate că analizele timişoreanului, făcute la angajare, au arătat că el era în stare foarte bună de sănătate. Familia tânărului decedat a spus că acesta muncea foarte mult şi că era pasionat de ceea ce făcea.
Nicio anchetă, nicio sancţiune
Deşi moartea lui Lorant Eros Stark a stârnit un scandal la vremea respectivă, acesta nu a avut nicio urmare. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş abia dacă îşi mai aminteau cazul tânărului. „PricewaterhouseCoopers nu are sediul aici, ci la Bucureşti. Aici este doar o filială a lor. Noi nu am avut nicio tangenţă cu cazul respectiv. Cercetarea şi stabilirea răspunderii se face de către inspectoratul pe raza căruia s-a întâmplat incidentul", a spus Francisc Szasz, director coordonator adjunct în cadrul ITM Timiş.
Reprezentanţii comapniei PricewaterhouseCoopers au confirmat că timişoreanul era apt din punct de vedere medical la momentul angajării. Mai mu, aceştia spun că ITM nu a declanşat nicio anchetă în cazul lui Lorant Eros Stark. „PricewaterhouseCoopers România nu a fost sancţionată pentru nicio abatere în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei muncii în legătură cu decesul", a transmis Ruxandra Băndilă, reprezentant al companiei. Poziţia angajatorilor timişor