Medicii specialişti sunt îngrijoraţi de amploarea pe care bolile cronice de rinichi o au în rândul populaţiei. În România, o persoană din zece suferă de o astfel de afecţiune, iar multe dintre cazuri ajung să fie diagnosticate după zece ani de la debut, când au apărut deja complicaţiile, iar rinichiul este distrus.
„Bolnavii ajung la noi în ultimul stadiu al bolii, după ani de evoluţie a afecţiunii cronice renale, când nu mai putem face decât dializă peritoneală sau hemodializă. Este trist ce se întâmplă pentru că puteam interveni în fazele primare ale bolii pentru a preveni sau stopa evoluţia bolii“, susţine prof. dr. Eugen Moţa, şeful Clinicii de Nefrologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Potrivit acestuia, bolile cronice renale sunt favorizate de anumiţi factori, cum ar fi ereditatea, diabetul, obezitatea, hipertensiunea arterială, fumatul, consumul de băuturi alcoolice, condiţiile geografice şi sărăcia.
Jumătate din bolnavii de rinichi au diabet
Principala cauză a bolilor de rinichi în întreaga lume este diabetul zaharat. Se estimează că diabetul este responsabil de 50% din cazurile de boală cronică de rinichi, în stadiul de insuficienţă renală. În România nu există o statistică în acest sens, însă se consideră că situaţia nu este diferită.
„Boala cronică renală se întâlneşte la toate vârstele, de la copii până la pacienţii adulţi. În ţările cu un nivel scăzut de trai, cei mai afectaţi sunt tinerii. În Guatemala, de exemplu, 40% dintre pacienţi au sub 40 de ani“, susţine Eugen Moţa.
Nici România nu excelează la capitolul nivel de trai, iar aceasta se vede în numărul din ce în ce mai mare de copii bolnavi. Cel mai recent caz internat la Spitalul de Urgenţă Craiova este al unei adolescente de 15 ani din Târgu Jiu cu diabet zaharat şi boală cronică de rinichi, ambele dezechilibrate, adusă la spital în stare