Şaramet: În 2009 peste 80% din garanţii au fost acordate pentru menţinerea activităţii
"Trebuie să acordăm o mai mare atenţie proiectelor noi, pentru că acestea creează locuri de muncă"
''Fondurile structurale sunt instrumentele cu riscul cel mai mic, dar cu un mare efect de antrenare în economie''
Peste 80% din garanţiile acordate anul trecut de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) au vizat în principal menţinerea activităţii, ca urmare a înăspririi situaţiei economice, însă anul acesta activitatea Fondului se va axa mai mult pe proiectele noi, ale căror efecte se vor propaga în întreaga economie, a declarat ieri Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM.
"În 2009 principala caracteristică a fost scăderea dramatică a ritmului creditării. Pe acest fond, noi am încercat să acoperim golurile. Mai mult de 80% din garanţiile acordate în 2009 au fost pentru credite de menţinere a activităţii şi suplimentare a garanţiilor pentru a salva companii şi locuri de muncă. Din a doua parte a anului expunerea Fondului se va concentra mai ales pe garanţii pentru dezvoltare şi investiţii", a spus Aurel Şaramet.
Potrivit acestuia, FNGCIMM îşi propune pentru acest an să acorde garanţii în valoare de 1,8 miliarde lei (circa 430 milioane de euro), cu 9,6% peste nivelul din 2009, acestea urmând să susţină credite de 3,806 miliarde lei, în creştere cu circa 9,5%, iar din a doua parte a anului expunerea Fondului se va concentra mai ales pe garanţii pentru dezvoltare şi investiţii. Anul trecut, fondul a acordat garanţii în valoare de 1,642 miliarde lei (410 milioane euro), de peste 2,5 ori mai multe decât în 2008, în timp ce valoarea creditelor susţinute a totalizat 3,473 miliarde lei.
Soldul garanţiilor totaliza la sfârşitul anului trecut 1,629 miliarde de lei, de două ori peste nivelul din 2008. Şaramet a menţionat c