Tarile din Europa Centrala si de Est au in fata perspective fragile legate de investitii pe termen mediu, insa pentru cei aflati in cautare de mari oportunitati, perioada este propice investitiilor, considera Yael Selfin, economist in cadrul PricewaterhouseCoopers din Londra, scrie The Wall Street Journal.
"Nu ne asteptam la o redresare rapida in aceasta regiune. Un numar in scadere de investitori vor privi catre aceasta zona, astfel incat exista sanse bune pentru fondarea unor companii mixte si achizitionarea de active subevaluate. Investitorii pot obtine randamente mai bune din cauza competitiei scazute", considera Selfin.
Oportunitati in imobiliare si auto
Printre sectoarele cu cele mai dramatice scaderi ale investitiilor straine directe se numara cel imobiliar, auto, al electronicelor de consum si transporturile, in aceste sectoare regasindu-se oportunitatile. Ca urmare a scaderii investitiilor, arata Selfin, forta de munca din aceste sectoare "ar putea fi mai ieftina si mai usor de gasit, iar preturile investitiilor in imobiliare si infrastructura ar fi de asemenea mai scazute".
Totusi, declara Selfin, volumul total al investitiilor straine directe, un important motor de crestere pentru regiune, ramane "foarte vulnerabil si scazut".
Conform unui raport al PwC, dupa cinci ani de cresteri foarte mari, volumul investitiilor straine directe a suferit o reducere masiva in 2009 pe fondul recesiunii. Astfel, acesta a scazut cu 50%, pana la 77 de miliarde de dolari (56 mld. euro), dupa ce crescuse de cinci ori intre 2003-2008, urcand la 155 de miliarde de dolari de la 30 de miliarde de dolari.
Aceasta prabusire poate fi pusa in mare parte pe seama sectorului imobiliar, unde investitiile straine directe au consemnat o scadere masiva de 71% in 2009 comparativ cu anul anterior.
Estul, intre punctele tari si cele slabe
In afara d