Avocat în Baroul Alba, Bianca Iancu spune că-i place profesia aleasă, dar că e o meserie dificilă, în care nu de puţine ori poţi „muri“ cu dreptatea în mână. A terminat liceul la secţia chimie-biologie şi ar fi vrut să urmeze medicina, dar şi-a dat seama că nu e făcută pentru aşa ceva.
Data naşterii: 22 mai 1975, Alba Iulia
Educaţie: Facultatea de Drept „Dimitrie Cantemir” Cluj Napoca
Starea civilă: căsătorită
„Aproape că leşinam doar când vedeam acul“, spune albaiulianca. S-a reorientat spre avocatură, influenţat de mama sa, care, la rându-i, ar fi vrut să urmeze Dreptul, dar fiind dintr-o familie numeroasă nu şi-a putut îndeplini visul.
„O profesie dificilă, în care legile se schimbă foarte des“
„Mama şi-a dorit mult să facă Dreptul, dar au fost nouă fraţi şi nu a reuşit să-şi ducă năzuinţa la îndeplinire“, povesteşte d-na avocat. Din anul 2002 îşi desfăşoară activitatea ca avocat (în primă fază ca stagiar) în cadrul Baroului Alba şi-i place foarte mult profesia aleasă, dar spune că nu-i tocmai uşoară.
„Avocatura este o meserie foarte grea, în care, dacă nu eşti ajutat, cam greu te descurci. E o muncă dificilă, legile se schimbă foarte des, o muncă în care poţi pierde cu legea în mână“, precizează Bianca Iancu. S-a axat în principal pe litigii comerciale, dar a apărat în instanţă şi alt gen de cauze.
Un caz care a dezamăgit-o
Îşi aduce aminte de un dosar mai aparte. E vorba de cazul unei doamne din Suceava care, după ce a terminat facultatea, s-a înscris la şomaj. Ulterior, s-a căsătorit, a rămas însărcinată, s-a mutat la Alba Iulia şi, pentru că i-au lipsit două săptămâni de cotizare la şomaj, nu a mai beneficiat de ajutorul dat de stat pentru creşterea copilului.
Avea nevoie de o adeverinţă de la agenţia de şomaj din Suceava, pentru a primi ajutorul în cauză. A mers la Suceava şi a fost trimisă la Alb