Metodă modernă, minim invazivă, radiofrecvenţa tratează multiple afecţiuni printr-o intervenţie sigură.
Radiofrecvenţa este o metodă folosită în chirurgia ORL, în cea oncologică, în cea vasculară, precum şi în remodelarea corporală. Reprezintă un transfer de unde radio la nivelul zonei care trebuie tratată fie prin intermediul unui minielectrod introdus în corp, fie printr-un aparat plasat la suprafaţa pielii, în cazul tehnicilor de remodelare.
Undele radio produc căldură de diferite grade, care modelează ţesutul, de la caz la caz, prin topire sau prin necroză şi prin cicatrizare. Manevra se practică sub anestezie locală, cu xilină, şi este de scurtă durată. Lasă cicatrice de mici dimensiuni şi permite o recuperare rapidă.
Indicată în caz de sforăit
Chirurgia ORL foloseşte radiofrecvenţa pentru tratarea amigdalelor hipertrofice (mărite), vegetaţiilor adenoide (polipi) şi rinitei cronice hipertrofice. Aceasta este o îngroşare a mucoasei nazale de cauze inflamatorii care îngustează canalul nazal, ducând la sforăit. Intervenţia se realizează cu anestezie locală cu spray nazal, iar pacienţii resimt o senzaţie de înţepături în timpul intervenţiei.
Distruge tumorile mici
Oncologia intervenţională foloseşte radiofrecvenţa pentru tratarea tumorilor hepatice, toracice, endocrine, osoase sau de sân. Medicii aleg această metodă în cazul unor tumori la care accesul este dificil din cauza vecinătăţii cu vase de sânge sau cu alte structuri importante.
De asemenea, este indicată pacienţilor care au boli asociate ce fac dificilă o intervenţie chirurgicală majoră. Accesul la tumoare se face, în funcţie de localizarea ei, fie percutan, prin piele, fie laparoscopic, iar formaţiunea este distrusă prin necroză şi prin coagulare. Se pot trata prin radiofrecvenţă tumorile de maximum 10 cm în diametru.
Repară venele
Formele incipie