Scandalurile de pedofilie care au tulburat in ultimele saptamani Biserica catolica din Europa au relansat dezbaterea privind celibatul preotilor, o traditie seculara pe care Vaticanul a refuzat imediat s-o puna in discutie. Chestiunea celibatului, specific religiei catolice, impus intre secolele al IV-lea si al XVI-lea (Conciliul celor 30), revine periodic in discutie, scrie ziarul francez Libération, monitorizat de Agerpres.
Aceasta dezbatere a fost recent relansata de un eminent teolog elvetian, opus Papei Benedict al XVI-lea, Hans Küng, care a afirmat, intr-un articol publicat de ziare din mai multe tari europene: "Pentru a lupta impotriva pedofiliei, trebuie abolit celibatul preotilor".
Celibatul "este in mod structural cea mai frapanta expresie a relatiei crispate intre religia catolica si sexualitate", afirma acesta considerand ca aceasta "regula" este "cauza esentiala si structurala" a abuzurilor sexuale.
Hans Küng afirma ca, "in mod incontestabil, se produc cazuri de pedofilie in cadrul familiilor, scolilor, asociatiilor si bisericilor in care nu se aplica regula celibatului preotilor", dar ca in Biserica catolica, fenomenul este "masiv". Punctul sau de vedere a fost reluat si pe site-ul laicilor catolici "Si noi suntem Biserica".
Fara "a pune in discutie aceasta regula", asa cum au precizat serviciile sale, arhiepiscopul Vienei, Christoph Schönborn, a considerat totusi "necesar sa se analizeze cauzele" acestor acte de pedofilie, citand in primul rand celibatul.
Cardinalul a recomandat examinarea, fara compromisuri, a posibilelor cauze a acestor comportamente deviante: "Atat problema educatiei si formarii preotilor, cat si urmarile revolutiei sexuale a generatiei 1968. Atat tema celibatului, cat si tema dezvoltarii personale".
Pentru ziaristul Bruno Bartoloni, adept al politicii Vaticanului, a