Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Târgovişte se plânge că nu are donatori. Potrivit unei statistici, doar 3 % din populaţia judeţului Dâmboviţa donează sânge. În schimb, Uniunea Europeană vrea ca în România să nu se mai ofere bonuri de masă pentru donatori.
Frica de ac sau nepăsarea sunt motivele din cauza cărora dâmboviţenii ocolesc Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgovişte. Oamenii bolnavi de leucemie sau cancer aşteaptă ajutorul semenilor pentru a-şi duce boala mai uşor şi pentru a avea o şansă la viaţă. “Sunt foarte mulţi oameni bolnavi care au nevoie de sânge. Pacienţii operaţi, cei care fac hemoragii digestive şi cei de la oncologie au mare nevoie de sânge”, spune Carmen Marcu, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.
Cei de la oncologie au mare nevoie de sânge după curele citostatice. “Este nevoie de donatori, pentru că toţi bolnavii de cancer trebuie să facă transfuzie. De obicei se apelează la membrii familie”, a declarat Elena Firoiu, medic oncolog.
Doar 3 % din populaţie donează sânge
Centrul de Transfuzii Sanguine din Târgovişte se află printre centrele din ţară cu cele mai mici colectări de sânge. “La noi în judeţ donează doar 3% din populaţie, iar pe deasupra Uniunea Europeană insistă să nu se mai facă donare condiţionată de bonuri de masă. Oamenii vin să doneze pentru că au pe cineva bolnav în familie, dar şi pentru bonurile de masă. Nu aş putea spune că această cantitate satisface cererea spitalului, avem nevoie de donatori. Dacă rămân fără sânge, trimit salvarea la Ploieşti sau la Bucureşti ca să-mi aducă”, a precizat Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzii Sangvine.
Donează sânge de 23 de ani
La centrul de transfuzie l-am găsit în această dimineaţă pe Marcel Dumitru, un bărbat de 44 de ani. Donează sânge din 1986 şi spune că de-a lungul vieţii a văzut multă