Medicul de familie Camila Burcă spune că va plăti sancţiunea de 800 de lei, pe care a primit-o de la Casa de Asigurări. Alţi 29 de medici de familie din Vrancea vor trebui să scoată din buzunar sume cuprinse între 800 şi 1.200 de lei pentru modul defectuos în care au prescris anumite analize medicale.
Camila Burcă este singurul medic de familie care recunoaşte că a avut o slăbiciune şi a greşit. S-a întâmplat în septembrie 2008, când a prescris greşit trei analize.
"Au venit părinţii la mine şi m-au rugat să le dau pentru înscrierea la grădiniţă a copiilor acea fişă medicală şi avizul epidemiologic. S-au dus apoi la un laborator şi au făcut analizele respective. Nici cei de la laborator nu tebuiau să le facă acele analize dacă nu erau în contract. De la cabinetul meu am eliberat acele avize. Nu am depus contestaţie. Acele analize nu costă mai mult de 50 de lei şi, de aceea, nu mi se pare normal să plătim 10 % din încasările pe o lună (n. r. 80 de milioane de lei)", se resemnează Camila Burcă.
Controlaţi de "nespecialişti"
Chiar dacă nu este pe lista neagră la CJAS Vrancea, Grigore Hanţă preşedintele Patronatului Medicilor de Familie le ia apărarea colegilor săi de breaslă.
"Aceste amenzi pentru care s-au dat amenzi făceau atunci parte din programul naţional de sănătate. Mai mult decât atât, în contractual- cadru exista o normă care spunea că nu se pot prescrie cele două analize decât în cadrul unui diagnostic. Mi se pare mai mult decât ciudat pentru că aceste controale sunt făcute de jurişti sau economişti şi nu de specialişti în domeniu. Aceştia nu au cum să înţeleagă că pentru a pune un diagnostic ai nevoie de investigaţii majore", a spus Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie.
Analize pentru boli imaginare
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea se apară şi spun că nu au încălcat l