Florentina Dima avea 11 ani când a fost operată pe creier pentru prima dată. Diagnosticată cu Maladie Reklinhausen, în urma operaţiei de îndepărtare a tumorei de la baza chiasmei optice, Florentina a rămas fără vedere la ochiul stâng.
Biopsia a ieşit malignă - fetiţa, atunci în clasa a IV-a, avea cancer. Se întâmpla în anul 2001. A renunţat la şcoală. Au urmat trei ani de citostatice, după care tumora a recidivat pe partea dreaptă a creierului şi Florentina a făcut hidrocefalie. În luna septembrie 2004 a fost operată şi i s-a montat un dren, pentru a elibera cutia craniană de lichidul în exces. Apoi s-a întors la citostatice.
Până în luna ianuarie 2006 a făcut o cură de chimioterapie o dată la două săptămâni. Timp de cinci ani. Tumora a recidivat din nou şi exista riscul să îi fure vederea la ochiul drept. Operaţia de extirpare nu s-a mai făcut în România, ci în Germania. Anul trecut, RMN-ul a arătat o nouă recidivă - tumoră occipitală dreapta şi tumoră parietală stânga.
O campanie umanitară a ajutat-o pe Florentina să ajungă în Turcia, la Clinica Anadolu John Hopkins, pentru terapie cu cyberknife - un procedeu noninvaziv de radioterapie care tratează tumori. Medicii turci erau optimişti. Florentina răspundea bine la tratament. A mers acolo de trei ori. Ultima dată însă doctorii au avut o surpriză - boala tinerei recidivase din nou. "De data asta a recidivat şi în creier, şi pe coloană. Tumorile sunt inoperabile şi ne-am întors în ţară ca să începem din nou citostaticele", spune mama Florentinei.
Pentru a putea rezista la noile cure de citostatice, medicii i-au recomandat Florentinei Bio Bran - un medicament care întăreşte sistemul imunitar. Din păcate, acesta este mult prea scump pentru posibilităţile familiei Dima. "În primele două luni de tratament avem nevoie de două cutii pe lună. Apoi, câte una. O cutie de Bi