Criza din Grecia ar putea submina investiţiile în Europa de Sud-Est, adăugând o nouă piedică în calea redresării economice, potrivit unei analize Reuters, care notează că România şi Bulgaria sunt cele mai expuse state din regiune, în condiţiile în care băncile elene îşi consolidează finanţele, relatează Mediafax.
După 1989, Grecia a fost un investitor major în regiune, aflându-se pe locul al doilea în Serbia, iar operaţiunile băncilor elene în Europa de Sud-Est sunt concentrate în România şi Bulgaria.
Citiţi şi:
Boc către sindicaliştii care pichetează Guvernul: Măi, fraţilor, dacă nu facem reforme ajungem ca Grecia
Problemele financiare ale statului elen au avut până în prezent un impact limitat în statele din jur, iar amploarea posibilei influenţe negative este neclară.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a avertizat săptămâna trecută în privinţa unui posibil impact asupra sectoarelor bancare şi economiilor din regiune, iar analiştii s-au exprimat într-un mod asemănător.
"Riscul este foarte real. Nu vor avea loc, probabil, retrageri ale plasamentelor en-gros din România şi Bulgaria, dar în mod sigur fluxurile de investiţii nu vor creşte", a declarat Neil Shearing, analist la compania Capital Economics.
Băncile din Grecia au operaţiuni de mai mică amploare în state emergente din nord-vestul regiunii, precum Polonia, Ungaria şi Cehia.
Creditarea a dublat creşterea economică
Creşterea cu 50% a operaţiunilor de creditare a ajutat la dublarea economiei româneşti în perioada 2004-2008 şi un trend asemănător a stimulat şi PIB-ul Bulgariei, dar ritmul de creştere a coborât aproape de zero în ambele ţări, iar situaţia nu se va îmbunătăţi în curând, se arată în articol.
Pentru redresare, este nevoie de investiţii străine, dar, de când agenţiile de rating au retrogr