Peste 50% dintre angajaţi lucrează peste program şi suprasolicitarea le afectează sănătatea. Reprezentanţii sindicatelor şi ai ITM-ului spun că stresul, care face ravagii în rândul angajaţilor, nu este considerat în România boală profesională. De asemenea, s-a constat că românii sunt docili şi nu îşi cer drepturile
Mai citeşte şi:
Şeful ITM: „Noi anchetăm doar dacă moare cineva sau rămâne cu invaliditate permanentă“
În România nu există o legislaţie pe tema suprasolicitării şi stresului la serviciu. “Stresul nu este considerat boală profesională. Avem de-a face cu o nouă formă de sclavagism şi tot mai mulţi lucrători se supun. În Europa angajaţii ies în stradă pentru drepturile lor iar orele suplimentare sunt plătite şi nu e nimeni obligat să stea peste program”, a spus Bogdan Hossu, preşedintele organizaţiei sindicale Cartel Alfa.
MAI CITEŞTE ŞI:
Cazul femeii distrusă de stres şi de muncă: "Carmen Cîciu nu-şi va mai reveni niciodată"
Mămică de gemeni, în comă din cauza stresului
El a adăugat că o formă de luptă împotriva abuzurilor la serviciu este o plângere la Inspecţia Muncii. “Este o problemă aproape irezolvabilă. Chiar dacă sancţionăm compania, angajatul va rămâne în continuare acolo şi va simţi în continuare stres. Stresul şi suprasolicitarea nu se pot cuantifica. În următorii ani acestea vor fi principalele cauze a incapacităţii de muncă în România”, a spus directorul coordinator adjunct pe securitate şi sănătate în muncă din cadrul ITM, Ştefan Mareş.
Un sondaj Myjob arată că românii rămân deseori peste program. Peste 50% dintre români fac zilnic ore suplimentare la serviciu, de teamă să nu fie concediaţi.
MAI CITEŞTE ŞI:
Tânăra răpusă de prea multă muncă este tot în comă
Carmen, în comă pe termen nelimitat
Unul dintre cazurile care a oripilat opinia public es