Majoritatea românilor consumă doar jumătate din cantitatea recomandată de fibre alimentare necesare bunei funcţionări a organismului, atrag atenţia specialiştii. În lipsa lor, apar o varietate de tulburări care pun sănătatea în pericol.
Fibrele alimentare sunt partea nedigerabilă a anumitor alimente de origine vegetală, cum sunt fructele şi legumele proaspete, dar şi cerealele integrale. Rolul lor este de a absorbi apa de pe tractul digestiv şi de a face digestia mai uşoară.
Ele sunt alcătuite din polizaharide precum celuloză, dextrine, inulină, lignină, chitine, pectine şi oligozaharide, toate cu efect benefic asupra tractului digestiv, dar şi asupra sistemului cardiovascular, susţin specialiştii.
Cele insolubile «curăţă» intestinele
Fibrele insolubile trec prin tractul digestiv fără să-şi modifice forma. Au multe funcţii, printre care cele mai importante sunt capacitatea de a asigura mişcarea bolului alimentar prin tubul digestiv şi cea de a controla nivelul pH-ului la nivelul intestinelor. Astfel, pot fi digerate toate categoriile de alimente, ţinând cont că unele au nevoie de un pH mai acid, iar altele de unul mai puţin acid.
În plus, fibrele insolubile asigură eliminarea unei cantităţi mari din reziduurile care se depun de-a lungul timpului în colon (placa mucoidă), care îngreunează digestia şi asimilarea substanţelor nutritive din hrană. Deoarece îndepărtează toxinele şi reziduurile care ar putea deteriora ţesuturile colonului, fibrele insolubile sunt considerate eficiente pentru prevenirea cancerului de colon.
Cele mai bune surse de fibre insolubile sunt: salata verde şi alte legume cu frunze verzi, rădăcinoasele, fructele cu coajă, nucile, tărâţele de porumb, făina de ovăz, pastele făinoase integrale şi seminţele de in.
Cele solubile previn diabetul
Fibrele solubile nu au doar rol în digestie, ci acţioneaz