EDUCAŢIE. Cadrele didactice spun că-şi doresc o legislaţie coerentă, chiar dacă ar fi obligate să urmeze cursuri de pregătire şi să-şi schimbe metodele de predare. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Dascălii români susţin că aşteaptă de zece ani reforma educaţiei şi dau vina pe sistem pentru faptul că mare parte dintre elevi devin, la absolvirea a 12 clase, doar nişte tineri mediocri. Dacă ministrul Daniel Funeriu ar veni cu o serie de măsuri coerente, cadrele didactice ar fi dispuse să-şi schim be mentalitatea şi să urmeze cursuri de pregătire.
Acestea sunt principalele concluzii care se desprind şi din discuţiile aprinse iscate pe pagina de internet a „Evenimentului zilei”, pe marginea articolului „Şcoala românească, fabrică de mediocri cu diplomă”, publicat în ediţia de ieri a ziarului.
Copiatul, boală grea
„Cauza fabricii de mediocri este, în primul rând, lipsa unei reforme curriculare care nu a mai fost făcută de un deceniu, în timp ce, în toată lumea, lucrurile se schimbă cu repeziciune. Nu e nevoie doar de dotarea şcolilor cu calculatoare, dar şi de adaptarea ştiinţifică a materiei şi a predării”, crede Gheorghe Rădulescu, profesor de română la un colegiu din Capitală.
„Lipsa de exigenţă la examenele naţionale şi de Bacalaureat a făcut ca în fiecare an să crească numărul absolvenţilor. La admiterea în liceu a fost nevoie să se completeze locurile. În plus, a existat presiunea învăţământului superior care are nevoie de studenţi”, completează revoltat dascălul.
La rândul său, Simion Bui, directorul unui colegiu din Târgu-Mureş, crede că decizia actualului ministru de a pune clasa a IX-a la gimnaziu nu este dintre cele mai fericite: „Liceul de patru ani e mai bun decât cel de trei. Un copil care face clasa a IX-a la un colegiu din Bucureşti, de exemplu, nu este mai câştigat decât unul care merge