Cei mai multi dintre noi credem ca fructele sunt sanatoase si facem eforturi de a indesa in posete, genti, buzunare cate un mar, para sau orice altceva care sa contribuie la starea noastra de sanatate si sa ne tina in forma.
Din pacate insa, recentele cercetari au aratat ca oamenii mananca prea multe fructe, iar asta se reflecta in starea de sanatate, putand duce la obezitate si carii dentare, conform Daily Mail.
Beneficiile fructelor nu trebuie negate - vitamine, fibre, antioxidanti care protejeaza de boli -, insa recomandarile de genul minimum 5 portii de fructe si legume pe zi, ar putea sa nu fie chiar cele mai bune.
In cazul persoanelor sanatoase, 5 sau mai multe portii de fructe zilnic nu reprezinta prea mult, insa daca esti deja supraponderal, ai colesterolul marit sau diabet, prea multe fructe pot fi o problema. Asa s-ar putea explica de ce, in ciuda unui stil de viata sanatos, kilogramele continua sa se adune.
Una dintre cauze este aceea ca adesea oamenii uita ca fructele, ca oricare alte alimente, contin calorii. Iar caloriile din fructe ingrasa la fel de mult ca cele din ciocolata, dupa cum explica Dr. Carel Le Roux, din cadrul Colegiului Imperial londonez.
Cat de mult zahar contin fructele?
5 portii de fructe si legume pe zi pot avea un aport mare de fructoza, indulcitor natural aflat in fructe. O caisa, de exemplu, contine 0,45 grame de fructoza, o clementina, 0,5, o pruna 1,6, 8 cirese 2,4 grame, un kiwi 3 grame, o portocala 3,6 grame, 5 capsuni 4 grame, o banana 5,5 grame, un mango 6 grame, un grepefrut 7 grame, o para 11 grame, jumatate de kilogram de struguri - 39 de grame de fructoza.
Spre deosebire de alte alimente, in cazul fructozei creierul nu primeste mesajul referitor la senzatia de satietate. Acesta este si motivul pentru care ne oprim, cel mai adesea, dupa ce a