Stănculescu arată cum prima conducere post-ceauşistă îşi expedia adversarii în diplomaţie. Victor Atanasie Stănculescu face numeroase dezvăluiri în cea de-a doua parte a interviului acordat ziarului „Adevărul“.
Care este povestea lui Mihail Montanu, cel pe care Ion Iliescu l-a lăsat observator din partea Frontului Salvării Naţionale la Ministerul Apărării? Apare aşa, de nicăieri, un civil şi Iliescu îl lasă un fel de şef peste Armată!
Victor Atanasie Stănculescu: Cred că se ştiau de pe la ei, de la „Ape", că erau în acelaşi domeniu, cumva, sau de pe la Editura Tehnică. S-or fi cunoscut pe acolo. L-a avut om mai de încredere, bănuiesc. Erau amândoi ingineri energeticieni.
Am vorbit cu dumnealui şi se lăuda că a fost „la butoane", că a fost important în zilele acelea.
N-a participat la nimic.
A stat, aşa, degeaba? Nu înţelegea ce se întâmplă?
Dacă vă spun că n-a făcut nimic!
Ulterior au avut grijă de el, a făcut o frumoasă carieră în diplomaţie, a fost consul general al României în Brazilia.
Da, s-a refugiat în diplomaţie. Dar apropo de consul în Brazilia şi de altele, şi eu am avut trei propuneri de la Ion Iliescu. Trei propuneri!
Pentru diplomaţie?
Da, după ce a căzut guvernul Petre Roman.
Ca să scape de dumneavoastră, nu?
Prima dată m-au întrebat dacă vreau să mă duc în Argentina, că fusesem ca ministru al Apărării pe acolo şi povestisem prin ţară că e frumos.
Şi de ce aţi refuzat?
I-am spus direct lui Ion Iliescu, chiar ăsta a fost răspunsul: „Vreţi să scăpaţi de mine? Că acolo, în Argentina, l-a trimis Ceauşescu pe Gheorghe Apostol (n.r. - contracandidat al lui Nicolae Ceauşescu la şefia Partidului Comunist Român, după moartea lui Gheorghiu-Dej). I-am zis că nu vreau acolo, că e departe şi nu pot să-mi iau familia până acolo.
Asta era o metodă clasică - dacă doreau să s