Printr-o mişcare abilă, ce îl caracterizează, preşedintele Băsescu a refuzat calitatea de membru onorific al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (a nu se confunda cu Academia Română!), la 24 de ore după ce propunerea a fost validată de Adunadrea Generală.
În răstimpul scurs de la decizia AOSR şi comunicatul instituţiei prezidenţiale, o groază de critici s-au abătut asupra şefului statului. Totul a părut o încununare a altor gesturi şi comportamente politice anterioare, ce aduceau aminte de cultul personalităţii din vremea ceauşismului sau trimiteau direct la practicile asociate regimurilor autoritare: promovarea fiicei în funcţii politice, o politică de slăbire a partidelor, un cor tot mai consistent de lăudători din rândul intelectualilor şi jurnaliştilor.
Mai citeşte şi:
Traian Băsescu a respins invitaţia de a deveni membru de onoare al AOSR
Simţind pericolul, văzând amploarea criticilor şi apreciind corect că acestea îi pot afecta grav popularitatea, Traian Băsescu a reacţionat tranşant, refuzând ferm titlul onorific. Este o dovadă că luptătorul de la Cotroceni nu şi-a pierdut reflexele şi că rămâne extrem de atent la imaginea sa.
Fanii lui răsuflă uşuraţi, în timp ce criticii de meserie ai preşedintelui sunt ridiculizaţi, spre satisfacţia aceloraşi fani. Le-a tras-o şi de data asta!
Rămân însă nişte mici nelămuriri. În primul rând, comunicatul prezidenţial nu spune nicăieri că decizia Adunării Generale a AOSR a fost luată fără acordul de principiu al preşedintelui. Lasă că statutul Academiei spune că pentru alegerea membrilor de onoare este necesar acceptul scris al acestora!
Probabil că nu vom afla niciodată dacă a existat un acord prealabil al lui Traian Băsescu de a deveni membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă. Sau dacă, dimpotrivă, membrii acestei onorabile instituţii au căzut