Cele mai scumpe teste făcute la cererea anchetatorilor sunt autopsiile şi expertizele psihiatrice ale botoşă-nenilor certaţi cu legea.
De săptămâna viitoare, şoferii băuţi prinşi în trafic de poliţişti pot sta liniştiţi, pentru că nu vor exista dovezi împotriva lor. Rezervele de fiole alcooltest sunt pe terminate, iar reprezentanţii Spitalului Judeţean nu au bani să cumpere altele pentru a-i testa pe şoferii băuţi.
Motivul principal este că, de zece ani, conducerea spitalului a efectuat gratis analizele solicitate de poliţişti, iar bugetul lor este mult prea mic pentru a face noi comenzi de fiole. Factura restantă pe care trebuie să o achite Ministerul de Interne către spital este de 500.000 de lei.
„Ne-ar prinde bine câteva sute de mii de lei din câte avem de primit. Facem un apel călduros, dacă se poate, măcar o parte din bani să ni-i poată deconta, ca să putem cumpăra fiole alcooltest“, a declarat Cornel Enache, managerul Spitalului Judeţean.
Banii vin lunar cu ţârâita
În cazul în care angajaţii spitalului ar refuza să mai efectueze gratis analizele cerute de anchetatori, sute de hoţi, violatori, criminali ar rămâne în libertate deoarece soluţionarea dosarelor lor depinde de rezultatul expertizelor medico-legale.
Poliţiştii recunosc că au datorii vechi de zece ani, dar ei susţin că nu le pot plăti până nu vin fonduri de la Ministerul Internelor. „Datoria este de 420 de mii de lei. Am achitat deja 110.000 de lei. Contribuim lunar în funcţie de sumele alocate de Minister“, a declarat comisarul-şef Viorel Şerbănoiu, şeful IPJ Botoşani.
Alcoolemia costă 160 de lei
Majoritatea solicitărilor poliţiştilor sunt pentru stabilirea alcoolemiei şoferilor implicaţi în accidente, pentru necropsii în cazurile de moarte suspectă, expertize psihiatrice pentru minori şi pentru victime ale infracţiunii de