INIŢIATIVĂ. Grupul Pro Arta Timişoara speră să-şi convingă semenii să citească, măcar săptămânal, fapt pentru care duc sute de cărţi la periferiile oraşului. Sursa: ADI PÎCLIȘAN
Proiectul „Cărţile vin la tine în cartier. Citeşte şi dă mai departe” continuă, din această lună, cu lecturi la faţa locului, adică exact acolo unde o parte din ele au putut fi luate spre împrumut.
Cei mici sunt aşteptaţi sâmbătă, 13 martie, la ora 11.00, la Biserica Ortodoxă Parohia Martirilor. Alina Manea, preşedinta Asociaţiei Pro Arta Timişoara, filolog, va citi poveşti din volumul „O mie şi una de nopţi” şi nuvele ale lui Lev Tolstoi. Adulţii şi adolescenţii sunt invitaţii scriitorului Daniel Vighi. Evenimentul va avea loc joi, 25 martie, la ora 17.30, la sediul Cetrului Areopagus, pe Calea Martirilor 104.
Potrivit Alinei Manea, proiectul vrea să suplinească lipsa bibliotecilor de cartier, în condiţiile în care, la noi, toate evenimentele culturale se petrec în centrul oraşului. „Pe de altă parte, obiceiul de a împrumuta o carte nu mai e aşa de dezvoltat, s-a ajuns la două opţiuni: ori cumpărăm ori nu citim”, zice Manea.
„Nimic nu poate înlocui o pagină de lectură adevărată”
Daniel Vighi, unul dintre scriitorii reprezentaţi cu cărţi în biblioteca mobilă, recunoaşte că a fost cucerit de la început de ideea că este un trend interactiv şi modern de a apropia omul şi cartea.
„E un proiect interactiv pe care îl apreciez în mod deosebit, întrucât are o componentă modernă, iar aceasta pune accentul pe apropierea cărţii de potenţialii ei cititori. Noi, în general, suferim în cultura literară românească de un exces de interpretare care elimină textul literar şi pune comentariul în locul lui, într-o tradiţie şcolărească. La fel se întâmplă şi în universităţi, în predarea literaturii: înlocuim literatura cu comentarii d