Tinerii cercetători români au posibilitatea să folosească un program al Uniunii Europene prin care se finanţează proiecte în toate domeniile stiinţifice. Este vorba de Consiliul European pentru Cercetare, un organism care dispune până în 2013 de un buget de 7,5 miliarde de euro, destinat cercetării.Preşedintele Consiliului European pentru Cercetare, Helga Nowotny spune la RFI că rata de succes a proiectelor este de 15 -20% din totalul de aplicaţii.
Tinerii cercetători români au posibilitatea să folosească un program al Uniunii Europene prin care se finanţează proiecte în toate domeniile stiinţifice. Este vorba de Consiliul European pentru Cercetare, un organism care dispune până în 2013 de un buget de 7,5 miliarde de euro, destinat cercetării.
Valoarea unui proiect ştiinţific poate ajunge până la două milioane de euro, pentru o perioadă de până la cinci ani.
Preşedintele Consiliului European pentru Cercetare, Helga Nowotny (audio) spune la RFI că rata de succes a proiectelor este de 15 -20% din totalul de aplicaţii.
"Tinerii care vor să aplice pentru un astfel de program trebuie să aibă cel puţin doi ani de doctorat, iar pentru a avea o şansă să fii ales, trebuie să ai o serie de articole în domeniu publicate, aici mă refer la ziare influente şi reviste periodice din domeniu. Trebuie să ai şi un proiect foarte bun. Doar 15 - 20% dintre aplicanţi ajung să acceseze un astfel de proiect finanţat din banii europeni, restul de 80% nu se încadrează criteriilor", spune ea.
Programele Consiliului European pentru Cercetare se adresează tinerilor cercetători, dar şi oamenilor de ştiinţă cu experienţă din toate ţările, cu câteva condiţii : aceştia să activeze într-o instituţie din spaţiul comunitar şi să aibă până în 35 de ani.
Directorul executiv al Agenţiei Consiliului European pentru Cercetare, Jack Metthey (audio) spune la RFI că programel