Bancile JP Morgan Chase si Citigroup au contribuit la falimentul Lehman Brothers, de la sfarsitul anului 2008, prin solicitarea de garantii suplimentare si schimbarea acordurilor de garantare, potrivit unui raport al autoritatilor americane, citat de Bloomberg.
"Solicitarile de garantii suplimentare au avut un impact direct asupra lichiditatii bancii. Nivelul lichiditatii disponibile este important pentru a determina de ce Lehman Brothers a dat faliment", a declarat Anton Valukas, cel insarcinat cu anchetarea falimentului Lehman Brothers, intr-un raport de 2.200 de pagini depus la tribunalul federal din New York.
In raport se mai arata ca Richard Fuld - fostul director executiv al Lehman Brothers, Erin Callan - fost director financiar, Ian Lowitt - fost vicepresedinte executiv si Christopher O’Meara - fost director managerial au oferit declaratii eronate despre situatia financiara a bancii. Anton Valukasa precizat ca Richard Fuld a fost "cel putin foarte neglijent".
Pe langa concluziile privind influenta JPMorgan Chase si Citigroup in prabusirea Lehman, Valukas mai arata in raport ca "un volum limitat de active au fost transferate in mod inadecvat" bancii britanice Barclays, la preluarea diviziei de brokeraj din America de Nord a Lehman de catre grupul britanic. El a adaugat insa ca valoarea acestor active ar putea sa nu fie "semnificativa".
Purtatorii de cuvant ai Barclays si JPMorgan au refuzat sa comenteze aceste informatii. Danielle Romero-Apsilos, purtatorul de cuvant al Citigroup, a declarat ca banca analizeaza raportul, iar din analizele preliminare rezulta ca examinatorul "nu a identificat nicio incorectitudine din partea Citi".
Banca americana Lehman Brothers a dat faliment in septembrie 2008, avand active in valoare de 639 miliarde dolari. Bancile JP Morgan Chase si Citigroup au contribuit la falimentul