Suma de un miliard de euro atrasa de Romania ieri de pe pietele externe, impreuna cu banii de la FMI si Comisia Europeana fac Trezoreria "mai bogata" cu 3 miliarde de euro in aceasta luna, dar duc si datoria publica la un nivel record.
Anul trecut, imprumuturile luate de stat de la FMI si UE, dar si de la bancile locale au impins datoria publica in sus cu 7 mld. euro, pana la 35 mld. euro, adica 30% din PIB.
Statul trebuie sa gaseasca refinantare in acest an pentru cele 1,4 mld. euro din titlurile in valuta pe care le-a vandut bancilor pe piata locala la sfarsitul lunii noiembrie din 2009, precum si pentru o emisiune de eurobonduri de 700 mil. euro care ajunge la scadenta in iulie. La acestea se adauga scadente la titlurile de stat in lei, in conditiile in care mare parte din sumele imprumutate anul trecut pe piata interna au scadente scurte.
La emisiunea de eurobonduri de ieri cererea din partea investitorilor a fost ridicata. Statul s-a angajat la o doanda de 5,17% pe an, pe maturitatea de cinci ani, adica cu 2,67 % mai mult fata de dobanda la care se imprumuta acum Germania pe 5 ani, de 2,5%. Grecii s-au imprumutat pe 5 ani la 6% dobanda. Nu se stie deocamdata cine a subscris.
Cat conteaza ratingul?
Marti, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, de la "negativa" la "stabila", la circa o luna dupa ce si agentia de rating Fitch a adoptat o masura similara. Totusi, cele doua agentii de rating acorda Romaniei calificativul ("junk") - speculativ, doar Moody's continuand sa acorde calificativul cu recomandare de investitii - "investment grade".
"In astfel de momente investitorii au propriile socoteli. Nu urmaresc neaparat, orbeste ratingul acordat unei tari. Exista decuplari semnificative intre randament si rating", spune Radu Craciun, director de in