Remus Cernea a publicat pe blogul său un avertisment – foarte pertinent, în opinia mea, şi la care subscriu, cu cîteva mici obiecţii de text şi context, pe care le voi enunţa mai jos.
2. Cadrul constituţional al unei ţări trebuie să fie produsul unei reflecţii şi dezbateri îndelungate la care punctele de vedere ale experţilor să fie cele care atârnă cel mai greu. Referendumul iniţiat de dumneavoastră în data de 22 noiembrie 2009 a speculat în mod cinic nemulţumirile legitime ale cetăţenilor români faţă de prestaţia actualei clase politice. Fără a explica avantajele şi dezavantajele modificărilor constituţionale pe care le propuneţi, ci insistând pe demonizarea parlamentului, aţi aplicat o lovitură puternică democraţiei din România şi tradiţiei bicameralismului din ţara noastră, tradiţie întreruptă exclusiv de către regimurile dictatoriale de dreapta sau de stânga instalate la noi.
Nemulţumirile cetăţenilor români nu sunt, în opinia mea, legitime. Avem ce merităm, atît din cauza pasivităţii mămăligare a românului, cît şi a deficitului cras de educaţie civică şi cultură politică. La noi, democraţia se află în faza gregară a lui “Vox populi, vox Dei” – un lucru pe care preşedintele Băsescu îl cunoaşte şi cultivă foarte bine, din moment ce invocă recurent “întoarcerea la popor”. Tot la noi, elitele intelectuale cauţionează acest tip de leadership voievodal – deci feudal. Cele care nu o fac au plecat de ceva timp, au renunţat să mai interacţioneze cu acelaşi “popor” şi-şi văd de alte priorităţi, iar clasa medie, care ar trebui să fie prima care să sancţioneze derapajele autoritare ale românilor în democraţie directă, au căpătat rapid scîrbă şi apatie şi-şi bagă picioarele prin neparticipare, sau participare limitată la băşcălie şi sictir.
Senatul este constituit astfel încât să aducă un plus de înţelepciune procesului legislativ, eventualele excese sau