De ce n-am privi alegerile financiare pe care le facem in fiecare zi ca pe un test al bunului-simt si-al cunoasterii limitelor, mai degraba decat ca pe o problema matematica? Pusa in lumina echilibrului, lupta cu irosirea devine una de recunoastere fata de noi insine a unor lucruri simple pe care le trecem cu vederea ca si cum am cheltui banii vecinului.
1. De multe ori, solutia cea mai simpla de economisire este cea mai evidenta: consuma mai putin!
Poarta de mai multe ori aceeasi haina, mananca mai putin si arunca mai putina mancare (citeste cate ceva despre asta pe lovefoodhatewaste.com). Iesi in oras mai rar si pe jos, gaseste-ti mai multe satisfactii simple in locul celor de mall si pub.
Aplica aceleasi reguli si in relatiile cu ceilalti. Cumpara cadouri simbolice, nu materiale - sunt mai durabile in amintire si au un dublu efect benefic: pentru bugetul tau si impotriva risipei si consumerismului general.
Iar inainte de a arunca lucruri la gunoi gandeste-te: cati oameni ar sari in sus de fericire sa poata avea lucrurile tale - asa demodate sau fara gust cum iti par.
2. Cati oameni folosesc bicicleta stationara pe post de cuier si ating consola Wii doar cand sterg praful?
Daca testezi multe dintre produsele pe care (crezi ca) ti le doresti inainte de achizitionare vei avea surprize. Poti descoperi ca te plictisesc. Ca sunt prea greu de folosit. Ca nu au efect. De ce sa tii un colos de plastic in casa?
Pana la urma linia dintre economisire si ecologie este destul de subtire - tot la consumerism ajunge.
3. "Chiar imi trebuie?" - intreaba-te asta de fiecare data cand lasi moda, prietenii, familia sau vanzatoarea sa iti dicteze ce cumperi.
Chiar trebuie sa iti cumperi un apartament mic la un cost mare? Chiar iti trebuie o noua camera foto cand cea veche sta nefolosita cu lunile? Chi