Pulberea cărămizie care a căzut săptămâna trecută în mai multe oraşe din sudul şi sud-estul ţării avea în componenţă fier, cupru, plumb, crom, nichel, cadmiu, zinc, arseniu. Existenţa metalelor grele a fost revelată ieri de analizele efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa (APM)
La finele săptămânii trecute, peste Constanţa şi împrejurimi s-a aşternut un praf de culoarea cărămizie. Consistenţa sa l-a făcut vizibil pe maşini şi pe rufele puse la uscat în aer liber. Patronii de spălătorii auto au fost fericiţi că aşa încasări n-au avut de când au pornit afacerea. „Am avut încasări de 200% faţă de o zi bună“, a afirmat Ion Butu, patronul Mary Star Service din Constanţa. „Până la ora 16 nu am găsit nicio spălătorie liberă. Din cauza prafului ăstuia roşu. Am crezut c-a plouat cu noroi“, era uimită Nesrin Yucetaş, o şoferiţă din Constanţa.
Constănţeanul, ăla roşu de respiră greu
Specialiştii Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Constanţa au prelevat probe pentru a stabili componenţa prafului, iar rezultatele analizelor dovedesc o realitate de necrezut. În aerul respirat de constănţeni s-au găsit: cuprul (în concentraţie de 887,96 mg/kg), fierul (339,51 mg/kg) şi zincul (182,815 mg/kg). În cantităţi mai mici a fost descoperit crom (39,073 mg/kg), plumb (31,843 mg/kg), nichel (21,345 mg/kg), arsen (0,619mg/kg) şi cadmiu (0,291 mg/kg). Aceste metale grele se regăsesc numai în sol, nicidecum în aer!
„În mod normal, aerul pe care îl respirăm conţine oxigen (21%), azot (78%) şi gaze inerte: argon, neon, kripton, xenon şi heliu, care constituie 0,94%, dioxid de carbon (0,03%), alte gaze şi vapori de apă (0,03%). Buletinul de analiză emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa arată că în pulberea analizată predomina metalele grele“, precizează specialiştii APM. Ei spun că niciodată până acum nu s-a mai produs acest fenomen, la o sc