E distractivă și de ținut minte această poveste cu ”Traian Băsescu academician” (fie el și de onoare). Mai întâi trebuie făcută precizarea că Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) nu este totuna cu Academia Română. O confuzie care am observat că a apărut în mai multe locuri: site-uri, bloguri, televiziuni, ziare.
Academia Română a fost înființată în 1866, după mai bine de 6 ani în care s-a lucrat la statutul ei. Denumită inițial Societatea Literară Română, apoi Societatea Academică Română (1867) și, în fine, din 1879, Academia Română.
AOSR a fost înființată în 1956, printr-o Hotărâre a Consiliului de Miniștri, ca și continuatoare a Academiei de Științe din România (1936-1948) și a Asociației Oamenilor de Știință din România. Denumirea oficială a fost de Asociația Oamenilor de Știință din România, titulatura de Academie dobândind-o doar în 1996.
Pentru a fi academician, trebuie să fii membru al Academiei Române, nu al AOSR. Calitatea de membru al AOSR nu aduce și titlul de academician, în sensul consacrat al termenului – cel de ”nemuritor” (ca idee, până nu demult, unele instituții de învățământ superior din România aveau, iar altele mai au încă, titulatura de Academie; asta nu însemna că profesorii de acolo erau/sunt automat academicieni).
Așadar, din start ideea că Băsescu ar fi devenit academician prin acceptarea titlului de membru de onoare al AOSR e falsă. Cu rea intenție sau pur și simplu din necunoaștere, confuzia a fost însă exploatată de mass-media și transformată în ”subiectul zilei”. Știrea era cu atât mai savuroasă cu cât în mentalul colectiv există o ”academiciană de prestigiu”, Elena Ceaușescu (care a fost membră chiar a Academiei Române, nu a AOSR), cu care imaginea lui Traian Băsescu putea fi asociată.
Refuzul lui Traian Băsescu de a accepta titulatura reprezintă un semn de normalitate (fie că aceasta a fost dec