Autor a trei volume de poezie şi colaborator la mai multe reviste de cultură, Ioan Gligor Stopiţa lucrează de trei ani la una dintre cele mai căutate crame sibiene.
Profil
Născut: 13 martie 1951, Ghijaşa de Jos, jud. Sibiu
Studii: Liceul Teoretic din Agnita
Familie: Căsătorit, are două fete
Un om deschis şi extrem de vorbăreţ, care pune o pasiune extremă în tot ceea ce face. Aşa este Ioan Gligor Stopiţa, un sibian care şi-a pus amprenta în domeniul cultural de-a lungul timpului, iar de trei ani se ocupă de vânzarea de vin la o cramă din oraş.
Provine dintr-o familie de poeţi
Sibianul a lucrat aproape toată viaţa ca şef de depozit la una dintre cele mai mari fabrici din oraş şi spune că i-a plăcut meseria sa, chiar dacă în tinereţe îşi dorea să devină preot. „ M-am angajat pe postul de şef depozite imediat după ce am eşuat la «fabrica de popi», din cauza unor probleme de sănătate. Aveam în subordine mai multe depozite, la care coordonam şi verificam întreaga activitate. Mi-a păcut ceea ce făceam pentru că aveam libertate, mă plimbam mult şi nu eram obligat să stau într-un singur loc. Eram o persoană foarte activă“, îşi aminteşte Ioan Gligor Stopiţa.
Predispoziţia către literatură şi scris a dobândit-o în anii de liceu, cititul fiind una dintre preocupările sale de bază încă de mic. „ Pasiunea pentru poezie a fost dobândită de la tatăl meu, care scria poezie populară. Mie mi-a plăcut însă întotdeauna să citesc şi îmi amintesc că, în clasa a IV-a, «Insula misterioasă», m-a surprins atât de mult încât am încercat să pun în aplicare ceea ce am citit acolo. Din liceu am început să citesc sistematic, să fac o selecţie a cărţilor pe care le lecturam. Atunci am început să intru în contact cu oamenii de litere din oraş şi tot atunci a fost şi perioada în care am început să şi scriu poezie“, îşi aminteşte poetul.
@