Pentru fiecare consumator de droguri trimis în închisoare, statul cheltuieşte 2.300 de lei pe lună, de patru ori mai mult decât ar costa tratarea acestuia într-o clinică privată. Sursa: FARA ALTERNATIVE
Lipsa unei legislaţii complete şi corecte, dar şi a unor politici publice axate pe prevenirea consumului de droguri, pe tratarea toxicomanilor şi pe reintegrarea socială a acestora nu doar că aruncă România în rândul statelor din lumea a treia, dar o face să piardă lunar zeci sau chiar sute de mii de euro de la buget. Aşa susţin, la unison, atât specialişti în tratarea toxicomaniilor, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile. O demonstrează însă şi statisticile întocmite de autorităţi.
Spre exemplu, un scurt bilanţ al poliţiei arată că, doar în primele zece zile ale acestei luni, zeci de consumatori de droguri - mulţi dintre ei prinşi având asupra lor substanţe comercializate până nu de mult legal în „magazinele de vise” - s-au ales cu dosare penale şi riscă, potrivit legii, între 2 şi 5 ani de puşcărie.
Cel puţin 1.000.000 de euro pe an, economie la buget
Pentru fiecare dintre ei, statul va cheltui 76,6 lei/zi de închisoare, adică aproape 2.300 de lei/lună. Iar acest total e doar o mică parte a costurilor. Pentru că trebuie adăugaţi banii cheltuiţi de po liţie pentru a-i prinde, dar şi fondurile pentru a-i ju deca.
„Asta, în condiţiile în care tratamentul asigurat unui narcoman în cea mai «scumpă» clinică privată din Capitală ajunge la doar 600 de lei/lună. Iar dacă ar fi suportat de stat - întrucât o clinică privată vizează profitul -, «preţul» medicaţiei şi consilierii ar fi probabil de zece ori mai mic”, spune psihoterapeutul Eugen Hriscu, director executiv al Alianţei Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT).
Aşadar, un calcul simplu arată că, dacă ar investi în tratarea consumatoril