Primele cazuri de default din cadrul programului Prima Casa vor aparea in cateva zile, sustine Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), institutia care gestioneaza garantiile acordate pentru Prima Casa.
Creditele acordate de banci prin programul Prima Casa sunt garantate integral de statul roman, iar in cazul in care acestea devin neperformante, iar clientul trebuie executat, Fondul de Garantare va platii bancii valoarea garantiei.
"Avem informatii de la banci ca se vor face 1 sau 2 executari in urmatoarele zile pentru credite acordate prin programul Prima Casa, dar pana in prezent nu a fost solicitata nicio plata", a declarat Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM.
Statul roman s-a angajat sa garanteze integral creditele acordate prin programul Prima Casa si a luat in calcul o rata de default a acestora de 0,5%, potrivit datelor publicate in cadrul ultimei editii a programului de convergenta.
"Atunci cand am pornit la drum cu Prima Casa am plecat de la ipoteza ca rata de default o sa fie mai mare decat acest 0,5% luat in calcul de guvern. Chiar daca se va ajunge la o rata de default de 3-4%, mult mai important este efectul antrenant indirect pe care il are acest program in economie. Oamenii care isi cumpara acele case le mobileaza, le aduc anumite dotari", a mai explicat Saramet.
Presedintele FNGCIMM este de parere ca sunt mult mai sanatoase creditele ipotecare prin programul Prima Casa decat cele clasice.
De asemenea, seful fondului sustine ca in acest an ar putea fi depasit plafonul de garantii de 700 milioane euro alocat pentru Prima Casa 2. Pentru a doua etapa a programului Prima Casa au trimis oferte 21 de banci.
Afla de aici ce plafoane au bancile pentru Prima Casa 2.