După ce a pierdut startul în favoarea bursei sibiene, BVB se pregăteşte să tranzacţioneze, la rândul său, certificate de emisii. Până una-alta, jucătorii se arată reticenţi. Pe 22 ianuarie, Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu (SIBEX) anunţa prima tranzacţie cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră (EUA), reprezentând, după cum spunea directorul adjunct al Bursei, Darius Cipariu, „concretizarea unuia din cele mai importante proiecte ale instituţiei n
După ce a pierdut startul în favoarea bursei sibiene, BVB se pregăteşte să tranzacţioneze, la rândul său, certificate de emisii. Până una-alta, jucătorii se arată reticenţi.
Pe 22 ianuarie, Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu (SIBEX) anunţa prima tranzacţie cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră (EUA), reprezentând, după cum spunea directorul adjunct al Bursei, Darius Cipariu, „concretizarea unuia din cele mai importante proiecte ale instituţiei noastre din ultimii ani“. Era vorba de o operaţiune intermediată de brokerul Intercapital Invest. Între timp, prima astfel de tranzacţie a rămas şi ultima.
„Evident, o singură tranzacţie nu înseamnă prea mult. Trebuie, totuşi, ţinut cont de faptul că este un produs foarte nişat, tranzacţionabil numai de către marile companii industriale şi de către investitorii specializaţi pe acest domeniu. Aşa că am ştiut de la bun început că, fiind vorba de un domeniu foarte complex, avem de-a face cu un instrument care se va dezvolta treptat“, explică reticenţa jucătorilor Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital Invest, totodată cel mai activ broker pe piaţa spot de la Sibiu.
Aceeaşi normă, interpretări diferite
După încercarea eşuată de a fuziona de acum câţiva ani, Bursa de la Sibiu şi cea din Bucureşti s-au concurat în lansarea de produse noi. În decembrie, SIBEX a reuşit să dea lovitura: a lansat piaţa spot, con