Mii de tineri au trecut prin mâinile lui. Spune că a încercat să lase câte puţin din pasiunea sa fiecărui elev căruia i-a predat.
Profil
Născut - 2 octombrie 1941, în comuna Budeşti, Vâlcea.
Studii - Facultatea de limba română- Universitatea din Bucureşti.
Familie - Căsătorit, are un băiat şi o fată.
Mihai Mustăţea este unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de limba română din Vâlcea. Veteran al catedrei, profesorul Mustăţea a îndrumat în lunga sa carieră mii de elevi şi le-a arătat drumul spre împlinire personală prin intermediul literaturii. „Am fost un profesor sever dar drept, iar lucrul acesta cred că a fost apreciat de către elevii mei. La ora mea lectura era obligatorie, iar elevii se conformau. Multora le-a prins bine faptul că au citit mult, atât literatură română cât şi universală", povesteşte profesorul Mustăţea. De-a lungul timpului, din clasele unde a predat tinerii au ajuns profesori, ingineri sau medici şi asta datorită faptului că şi-au sporit cunoştinţele de literatură. „Eu avem un dicton. Nu citiţi cărţi bune, citiţi cărţi extraordinar de bune pentru că nu avem timp să citim cărţi mediocre!". Cuvintele profesorului au rămas în memoria tinerilor de atunci care, atunci când au timp în caută pe Mihai Mustăţea. „Mereu primesc câte un telefon de la vreun vechi elev. Ei tot mai îmi spun domnul diriginte, sau domnul profesor", poveste omul.
Lectura, cea mai mare pasiune
Profesorul Mustăţea mai este cunoscut şi apreciat pentru lucările sale de critică literară publicate de-a lungul timpului. Mai mult, în anul 1998 el a participat la redactarea programei naţionale de limba şi literatura română pentru liceu, document ce este folosit şi astăzi cu foarte puţine modificări. „Mi-a plăcut mai mult partea tehnică a acestei meserii. Asta nu înseamnă că m-am rezumat doar la atât. Pot să spun că am un