O lupta titanica este in curs de desfasurare intre Terra si Soare: acesta din urma incearca sa "smulga" atmosfera Pamantului, care se lupta pentru a-si apara scutul de protectie.
Acest lucru este demonstrat de un studiu american publicat recent in revista Science, coordonat de geofizicianul John Tarduno de la Universitatea Rochester, informeaza ANSA.
Cercetarile au aratat ca in urma cu 3,5 miliarde de ani, campul magnetic al Pamantului avea jumatatea din forta pe care o are in prezent.
Aceasta slabiciune, asociata cu violenta vantului solar provenit de la tanarul Soare, ar fi facut sa dispara apa din atmosfera Terrei. Nivelul intensitatii vechiului camp magnetic al Pamntului a fost obtinut in urma examenului incluziunilor magnetice cuprinse in cristalele din anumite roci din Africa.
"Cu o magnetosfera slaba si o rapida rotatie a tanarului Soare, in urma cu 3,5 miliarde de ani, Terra probabil primea intr-o zi cantitatea de protoni solari pe care o primeste astazi pe parcursul unei furtuni solare severe", a precizat Tarduno.
"Acest lucru inseamna ca in acea vreme Pamantul a fost atins de un numar de particule solare mai mare decat cel calculat pana acum. Probabil vantul solar a "maturat" din atmosfera mult mai multe particule volatile, precum hidrogenul, decat se credea", a mai spus specialistul.
Potrivit lui John Tarduno, o pierdere de hidrogen implica o pierdere de apa, precizand ca acest lucru inseamna ca in prezent exista mult mai putina apa pe Terra decat pe vremea cand planeta era foarte tanara.
O lupta titanica este in curs de desfasurare intre Terra si Soare: acesta din urma incearca sa "smulga" atmosfera Pamantului, care se lupta pentru a-si apara scutul de protectie.
Acest lucru este demonstrat de un studiu american publicat recent in revista Science, coordon