Vânzările de carte în România au scăzut anul trecut cu 30-35% până la nivelul de 70 mil. euro, comparativ cu 2008, din cauza crizei economice, a declarat Mihai Penescu, preşedintele Uniunii Editorilor din România şi directorul editurii All. Efectele crizei economice mondiale asupra industriei cărţii din România constituie unul dintre punctele de discuţie ale editorilor de carte, reuniţi la Colocviile Uniunii Editorilor din România (UER), eveniment care se desfăşoară vineri ş
Vânzările de carte în România au scăzut anul trecut cu 30-35% până la nivelul de 70 mil. euro, comparativ cu 2008, din cauza crizei economice, a declarat Mihai Penescu, preşedintele Uniunii Editorilor din România şi directorul editurii All.
Efectele crizei economice mondiale asupra industriei cărţii din România constituie unul dintre punctele de discuţie ale editorilor de carte, reuniţi la Colocviile Uniunii Editorilor din România (UER), eveniment care se desfăşoară vineri şi sâmbătă, la Sinaia.
"Estimarea noastră privind piaţa de carte în 2008 a fost de 200 de milioane de euro, potrivit preţului din librării. În 2008, pentru toată piaţa de carte a fost un vârf. În 2009, piaţa de carte a scăzut cu 30-35% faţă de 2008", a spus Mihai Penescu. El a precizat că, pentru 2010, editurile se aşteaptă la "o stagnare sau la o uşoară creştere" a pieţei de carte din România.
Manuale şcolare de 10 mil. lei
Totodată, Mihai Penescu a spus că în România se publică anual între 8.000 şi 10.000 de titluri de carte. "Numărul de titluri a crescut în ultima vreme, pentru că sunt foarte multe edituri de nişă şi edituri locale care publică tiraje extrem de mici, 200 - 300 de exemplare, şi le distribuie cu forţe proprii, fără să aibă o distribuţie naţională propriu-zisă", a explicat Penescu.
Dacă în privinţa cărţilor de ficţiune editorii mai au speranţe de redresare, cartea şcol