Ideea i-a venit în urmă cu cinci ani, în timpul unei misiuni la Mănăstirea Putna, din judeţul Suceava. De atunci, jandarmul a realizat peste 600 de astfel de icoane.
Plutonierul Dan Bocu, jandarm în cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, este atras de tot ce înseamnă artizanat şi îşi aminteşte că de când era copil îi plăcea să confecţioneze câte ceva. „Făceam roboţei din pachete de ţigări sau case din cutii de chibrituri. Îmi găseam tot timpul de lucru. Îmi plăcea să confecţionez diferite lucruri cu care să mă joc“, povesteşte militarul.
Acum, şi-a găsit o nouă pasiune, care îl scoate în evidenţă. Pictează icoane pe pietre de râu şi recunoaşte că a furat modelul de la o mănăstire.
„În urmă cu cinci ani am avut o misiune la Suceava, la Mănăstirea Putna. Am stat acolo mai multe zile şi am avut suficient timp să studiez tot ce se vindea. Am luat în mână o icoană pictată pe piatră de râu şi mi-am dat seama că nu este greu de făcut. Costa în jur de o sută de mii. Mi s-au părut cam scumpe şi am vrut să văd dacă preţul se justifică“, mărturiseşte jandarmul. Şi-a cumpărat o icoană şi când a venit acasă s-a pus pe treabă.
Pietre culese din Bistriţa
Primul drum l-a făcut la râul Bistriţa, de unde a adunat mai multe pietre. „Le-am aşezat în balcon şi am început să le selectez. Nu toate sunt bune pentru pictat. Piatra trebuie să fie subţire şi fără denivelări. În cinci ani am pictat cred că 600 de icoane, dar eu acasă mai am doar câteva. Aproape pe toate le-am dăruit prietenilor, rudelor şi colegilor. Nu am vândut niciuna şi nici nu am de gând să fac o afacere din asta“, povesteşte jandarmul.
„Cele mai multe icoane le fac cadou la sărbători şi pot să spun că-mi prinde foarte bine, că nu sunt nevoit să alerg după alte suveniruri“, mai spune Dan Bocu. În unitatea în care lucrează, în fiecare birou există câte o lucrar