Criza din Grecia ar putea submina fluxul de investitii in economiile din Europa de Sud Est, adaugand bariere in fata procesului de revenire al uneia dintre cele mai fragile regiuni de pe continent. Iar Romania si Bulgaria sunt cele mai expuse tari din aceasta regiune.
Imprumuturile grecesti in centrul si Estul Europei au fost concentrate in special in Romania si Bulgaria, amandoua luptandu-se sa isi revina de la caderile economice drastice si fiind cele mai expuse state din regiune in conditiile in care bancile grecesti se lupta sa isi consolideze finantele, arata o analiza Reuters.
Boc: Daca Romania renunta la reforme, ajungem ca Grecia
Grecia a fost un investitor important in regiune - pe locul doi in Serbia - de la caderea comunismului in 1989. Pana acum, probleme sale au avut doar un impact limitat asupra tarilor din imprejurime si este neclar in ce masura ar putea avea o influenta negativa.
Totusi, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a avertizat saptamana trecuta ca s-ar putea inregistra o lovitura asupra sectoarelor bancare si economiilor, iar analistii au ridicat de asemenea semne de intrebare. Mai mult, firmele grecesti probabil nu vor investi major pe pietele lor tinta, incercand sa se acomodeze cu pierderile severe de acasa.
Fara crestere a investitiilor
"Chiar cred ca exista un risc foarte real", a declarat analistul Neil Shearing de la Capital Economics. "Poate nu vor fi retrageri ale plasamentelor din Romania si Bulgaria, dar sigur nu va exista o crestere a investitiilor", a adaugat acesta.
Prin comparatie, bancile si firmele din Grecia sunt mai putin prezente in statele in curs de dezvoltare din Nordul si Vestul Uniunii Europene, ca Polonia, Ungaria sau Cehia.
O crestere cu 50% a creditarii a ajutat economia Romaniei sa isi dubleze dimensi