Societatea Regala din Marea Britanie a publicat recent un studiu “The Scientific Century: securing our future prosperity”. Sunt analizate consecintele reducerii cheltuielilor bugetare pe 2009 in cercetare si tehnologie si se fac unele recomandari argumentate, vizand dezvoltarea stiintei si tehnologiei in Marea Britanie in urmatoarea perioada.
Una din cele mai neplacute consecinte a reducerii cheltuielilor pentru cercetare in 2009 este legata de scaderea calitatii si productiei stiintifice, cu amenintarea pozitiei de frunte a Marii Britanii in comunitatea internationala. Se face comparatie cu masurile contrare luate in alte tari, de crestere a finantarii cercetarilor fundamentale in special, in perioada de criza economica. Masurile luate de Marea Britanie de scadere a bugetelor universitare cu 660 milioane Lire Sterline, au condus la pierderea a 25 de proiecte internationale de frunte din astronomie, din fizica nucleara si a particulelor elementare si din stiintele spatiale, si preluarea acestor teme de institutii din alte tari. In celalte tari din Europa s-au luat o serie de masuri de suplimentare a cheltuielilor pentru cercetare in 2009, cum ar fi, o crestere cu 12 miliarde Euro pentru educatie si cercetare in Germania, o crestere cu 21 miliarde Dolari pentru stiinta in SUA, o crestere cu 35 milioane Euro pentru „economia cunoasterii” in Franta si o crestere cu 20% a cheltuielilor pentru stiinta in China. Ca urmare, raportul subliniaza ca tarile din Europa plaseaza stiinta in centrul dezvoltarii economice, lucru pe care si Marea Britanie ar trebui sa o faca.
Raportul subliniaza, pe de alta parte, ca universitatile din Marea Britanie, desi se plaseaza pe pozitii secunde, in urma celor din Statele Unite, au avut unele reusite remarcabile, cum ar fi un transfer suficient de bun de cunostinte catre industrie si o crestere a patentelor inregistrate. Insa c