Adio slujbe, adio parohii pentru prelaţii divorţaţi sau recăsătoriţi. Potrivit unei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, clericii divorţaţi sau recăsătoriţi sunt sancţionaţi cu depunere din treapta preoţiei. În plus, ei nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, nu pot primi ranguri bisericeşti şi nici preda în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar.
Măsurile au caracter unitar şi obligatoriu şi se aplică în toate eparhiile BOR unde există preoţi divorţaţi sau recăsătoriţi. Recenta hotărâre a Sinodului BOR are ca scop "întărirea instituţiei familiei preotului ortodox, sporirea disciplinei şi moralităţii în rândul preoţilor de mir şi diminuarea cazurilor care influenţează negative viaţa şi activitatea bisericească".
Astfel, potrivit deciziei Sinodului, clericii divorţaţi şi recăsătoriţi nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, nici postul de preot paroh, nu pot promova în alte parohii, nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti şi nici nu pot preda în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar. Preoţii care divorţează sau se recăsătoresc vor fi sancţionaţi cu pedeapsa depunerii din treapta preoţiei, arată comunicatul Patriarhiei.
Când e vina soţiei
Nuanţări există, însă, în cazul preoţilor părăsiţi de soţie. Dacă au rezultate pastorale deosebite, dacă dovedesc calităţi misionar-pastorale şi comportament bisericesc, au relaţii bune cu credincioşii, pregătire teologică deosebită sau au copii în întreţinere, ei nu vor fi îndepărtaţi din cadrul bisericii, chiar dacă nu mai slujesc la altar. Potrivit deciziei Sinodului, vor fi identificate modalităţi de folosire a unor astfel de preoţi, de la caz la caz, în administraţia bisericească, în activităţi filantropice, în învăţământul de stat sau în posturi neclericale de cântăreţi bisericeşti.(D.M.)