Vasile Bugnar a lucrat aproape trei decenii în UPSOM Ocna Mureş şi a fost timp de opt ani primar al oraşului de pe râul Mureş. De profesie economist, a fost 27 de ani salariat al UPSOM Ocna Mureş, una dintre cele mai vechi uzine din Europa, construită în anul 1894 şi intrată în funcţiune doi ani mai târziu.
A cunoscut în amănunt combinatul şi salariaţii, lucrând la plan producţie, investiţii, preţ de cost, aprovizionare, pentru ca ulterior să îndeplinească funcţii precum şef serviciu organizare a muncii, contabil la Secţia I Calcinată, şef serviciu control financiar şi director comercial. În paralel, a predat timp de 17 ani la clasele de seral şi şcoală profesională din cadrul liceului de chimie din oraş discipline precum legislaţia muncii, organizarea producţiei şi a muncii, relaţii de muncă, economie politică.
„Nu era an să nu avem la UPSOM accidente de muncă mortale“
A prins la UPSOM Ocna Mureş perioada în care combinatul de produse clorosodice rula la capacitate maximă. „Uzina exporta în peste 35 de ţări de pe toate continentele sodă calcinată uşoară, sodă calcinată granulată, sodă caustică, săruri de magneziu, florex, silicagel. Cam 70% din produsele combinatului erau destinate exportului, în condiţiile în care în uzină lucrau aproximativ 2400 de salariaţi“, îşi reaminteşte economistul.
Fiind 12 ani şeful serviciului organizarea producţiei şi a muncii, protecţia muncii şi PSI, a fost apropiat de muncitori şi a trăit alături de ei satisfacţii, dar şi evenimente tragice. „Din păcate, nu exista oprire generală pe parcursul unui an să nu înregistrăm cazuri mortale. La remont, adică la repunerea în funcţiune a combinatului după oprirea generală de două-trei săptămâni, se întâmplau, mai întotdeauna, accidente mortale. În toată perioada în care am lucrat în combinat, rari au fost anii când nu aveam unul sau două accidente mortal