După un an şi jumătate de cercetări în teren, patru specialişti lansează o lucrare despre gastronomia tradiţională. Lucrarea se adresează atât specialiştilor, cât şi celor care vor să „scape" de fast-food sau de medicamentele de sinteză din farmacii.
Patru specialişti din cadrul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CCPCT) Braşov au bătut timp de mai bine de un an judeţul în lung şi-n lat pentru a redescoperi vechile reţete gastronomice. Pentru aceasta, cercetătorii au umblat prin satele Ţării Bârsei şi Făgăraşului, prin zonele Rupea sau Vama Buzăului, încercând să afle ce şi cum îşi preparau hrana braşovenii în trecut sau cum îşi tratau în mod naturist bolile.
Lansarea volumului „Alimente, bucate şi leacuri din zona Braşovului - Atlas gastronomic tradiţional", coordonat de dr. Ioan Prahoveanu, va avea loc duminică, în cadrul Târgului Internaţional de Carte şi Muzică.
Cercetătorii au stat de vorbă cu zeci de persoane pentru a afla tainele preparării reţelor tradiţionale sau chiar redescoperirii unora dintre ele. Delia Barbu, unul dintre autorii „Atlasului", ne-a declarat că „am găsit reţete care aproape se pierduseră. Acum am aflat de «laptele de bou» sau despre faptul că există mai multe multe feluri de preparare a balmoşului. Am avut noroc că am găsit oameni precum Bucura Urdea, din Comăna de Jos sau Maria Costea, din satul Fântâna, octogenare care ştiu reţete vechi, care au lucrat ca bucătărese la evenimente precum nunţile sau înmormântările".
Mămăligă cu mac sau măgheranul-antibiotic
Roxana Cornea a stat de vorbă cu zeci de oameni, încercând să afle despre reţetele diversor alimente alimente. „E munca noastră, însă cartea se datorează şi acelor oameni care ne-au spus că, la Vama Buzăului, mămăliga se face cu mac, ori că în alte părţi făina se fierbe în lapte. La Veneţia de Jos, în gospodăria Aureliei Bîţă,