Toate regiunile istorice ar trebui să dobândească autonomia teritorială, soluţie conturată pentru Ţinutul Secuiesc, a afirmat preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, citat de Mediafax.
Mai citiţi:
“Şoarecele de bibliotecă” militează pentru regionalizarea Banatului
Societatea civilă: "Trebuie schimbată constituţia ca să putem vorbi despre regionalizare"
"Până când vorbim de regiuni de dezvoltare, regiuni statistice de dezvoltare, nu este o soluţie de descentralizare. Dacă reconturăm judeţele, dar nu dăm mai multe instrumente, şi deliberative, şi executive în mâna acestor regiuni redesenate, înseamnă că n-am făcut altceva decât am economisit ceva bani, că n-o să avem 40 de prefecţi, ci o să avem nu ştiu câţi, n-o să avem 40 de consilii judeţene, ci doar nu ştiu câte", a subliniat Szasz Jeno.
Liderul PCM este de părere că soluţia "ca lucrurile să meargă bine în această ţară" ar fi autonomia teritorială pentru toate regiunile istorice, naturale ale ţării.
Ieri după amiază, la Sfântu Gheorghe, a avut loc a doua adunare a Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc la care au participat circa 300 de consilieri locali, judeţeni, primari şi viceprimari din Covasna, Harghita şi Mureş. Majoritatea celor prezenţi la eveniment au fost din partea PCM, dar erau şi unii de la UDMR, independenţi şi Partidul Verde.
Participanţii au adoptat o hotărâre prin care limba maghiară devine limbă oficială în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, cu aceleaşi drepturi ca limba oficială a statului. Întrucât adunarea de ieri nu a avut un caracter juridic, hotărârile secuilor urmează să fie propuse spre aprobare Parlamentului.
Preşedintele Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, avocatul Ion Solomon, anunţat ieri că îi cheamă pe toţi românii să lase „pentru o zi grijile acasă" şi să vină la T