Paştele timpuriu din acest an aduce miei mai firavi pe mesele braşovenilor. Ciobanii din zona Branului au anticipat sacrificarea berbecuţilor cu o lună mai devreme faţă de anul trecut: şi-au trimis berbecii 1a montă chiar cum a bătut vânt de toamnă, astfel că oile au fătat încă din ianuarie. Ca să crească ca nişte Feţi-Frumoşi, animalele sunt îndopate cu fâneaţă, grăunţe şi alte furaje. Chiar şi aşa, ciobanii pierd cam 5 kilograme de carne la fiecare miel şi refuză să-şi sacrifice animalele foarte plăpânde
În acest an, Paştele vine în casele braşovenilor pe 4 aprilie, mai devreme cu o lună faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creştinii abia s-au dezmeticit şi se gândesc ce vor pune pe masă în acest an. Ciobanii au început să-şi planifice acest paşte încă din toamnă. Miei sunt, dar sunt destul de plăpânzi. Tocmai de aceea, Sergiu Cojanu, un „cioban cu pedigree” din Cristian, şi-a luat măsuri de precauţie. „Ne-am pregătit: am dat berbecii la montă mai din timp, am încercat să le dăm furaje la miei, să-i învăţăm să mănânce concentrate, lucernă. Să mai câştige în greutate până de Paşte”, ne spune bărbatul de 49 de ani, unul din cei doi păstori din Cristian.
Berbecii s-au dat la montă mai devreme
Având o turmă de peste 300 de oi, Sergiu Cojanu intenţionează să sacrifice cel puţin 150 de miei peste două săptămâni, dacă va avea clienţi. Cioban din moşi strămoşi, el a învăţat de la tatăl său că în anii cu sărbători pascale timpurii, berbecii se dau la montă mai devreme. Astfel, el a dat berbecii la oiţe la începutul lunii septembrie, cu două săptămâni înainte de data tradiţională. Oile au fătat chiar din ianuarie, iar ciobanul a început să le îndoape pentru ca berbecuţii să crească graşi şi frumoşi. Cu toate furajele şi lucerna pe care păstorul le asigură, mieii tot nu pot creşte ca Făt Frumos - într-o lună cât alţii într-un an. „Aveau d