La sfârşitul anului 2011, este aşteptată o diminuare considerabilă a fondurilor de la UE. Pentru a supravieţui, companiile de consultanţă specializate în acest domeniu vor trebui să se reorienteze şi să-şi diversifice activitatea. O bună parte din sesiunile de depunere de proiecte finanţabile din bani europeni este în prezent suspendată, numărul cererilor acoperind deja fonduri de două ori mai mari decât sumele alocate. „Spre sfârşitul anului viitor, vor exist
La sfârşitul anului 2011, este aşteptată o diminuare considerabilă a fondurilor de la UE. Pentru a supravieţui, companiile de consultanţă specializate în acest domeniu vor trebui să se reorienteze şi să-şi diversifice activitatea.
O bună parte din sesiunile de depunere de proiecte finanţabile din bani europeni este în prezent suspendată, numărul cererilor acoperind deja fonduri de două ori mai mari decât sumele alocate. „Spre sfârşitul anului viitor, vor exista foarte puţine granturi europene. Sigur, vor fi disponibile anumite sume, mai mici, rezultând din implementarea defectuoasă a unor proiecte sau din modul necorespunzător în care s-a aplicat legea achiziţiilor publice“, este de părere Szabolcs Ilyes, country manager al PNO Consultants. El spune că multe din autorităţile publice, neavând capacitatea de a gestiona sistemul de achiziţii publice, au luat preţul drept cel mai important criteriu de selecţie. Aşa s-a ajuns la situaţia în care multe firme au oferit preţuri foarte scăzute în ideea că îl vor putea creşte pe parcurs, apelând la diverse subterfugii. Astfel, s-au executat lucrări de slabă calitate, adesea fiind necesare operaţii suplimentare pentru remedierea deficienţelor, ale căror costuri n-au mai putut fi acoperite de autorităţile locale. Acest lucru ar putea determina anularea unor contracte şi redeschiderea anumitor programe, dar cu alocări financiare modeste.
De acee