Casa Bobancu, care în Primul Război Mondial a fost transformată în comandament al trupelor germane, este evaluată la 1,3 milioane de euro. Aici s-a semnat capitularea Bucureştiului către nemţi, în 1916. Proprietara vilei din Piteşti spune că este prea bătrână şi prea săracă să aibă grijă de cele 16 camere ale casei care a intrat în Patrimoniul Naţional anul trecut.
Viorica Voicu a moştenit, după moartea mamei sale, imobilul construit în 1914, fiind nepoata primului proprietar, Nicoale Bobancu. Femeia spune însă că s-a decis să se mute în Bucureşti, acolo unde locuieşte fiul său împreună cu soţia şi cei doi copii ai lui, de teama singurătăţii.
Centrul istoric, condamnat să fie o ruină
„Ce să fac eu singură şi bătrână între atâţia pereţi? Să păzesc crucile din curte?", a declarat Viorica Voicu. Femeia ştie chiar de la bunicul ei câte file de istorie s-au scris în casa în care locuieşte.
„Casa a fost transformată în Comandament pentru nemţi în 1916. Din poveştile pe care mi le-a spus bunicul meu, aici s-a semnat căderea Bucureştiului în mâinile nemţilor", precizează Viorica Voicu.
Preţul nu se negociază
Casa este, de anul trecut, în patrimoniul naţional, fiind considerată o clădire extrem de valoroasă. Acesta a fost şi motivul pentru care specialiştii au evalut-o la 1,3 milioane de euro. Preţul nu poate fi negociat nici măcar pe motiv de criză economică.
„Este unul dintre cele mai importante monumente din Piteşti, pentru că aici s-a semnat tratatul din 1916 - căderea Bucureştiului. Ministerul Culturii a emis documentaţia de preemţiune în care se specifică clar în ce condiţii poate fi vândut imobilul. În primul rând, chiar dacă este criză, proprietarul nu poate vinde sub preţul stabilit de reprezentanţii Ministerului Culturii. Totodată, cumpărătorul are mai mult obligaţii, decât drepturi. Trebuie să cons