Am primit de la cititorii nostri Si azi e o zi a retetelor de post. O varianta a salatei beof insa fara ou este cea in care pun cartofi, morcov, pastirnac, telina. Se fierb, se taie cubulete, si se adauga castraveti in otet, mazare, porumb, maioneza din cartof. Maioneza o prepar astfel: un cartof fiert, o lingura de mustar, ulei, zeama de lamiie si citeva picaturi apa calda. Se amesteca, se codimenteaza dupa gust si pofta buna! Orez cu legume Niciodata nu mi-a placut pilaful. Deloc. Indiferent cum era preparat. Din fericire am fost nevoita sa renunt la cartofi si asa a intrat orezul in viata mea cu drepturi absolute. Am descoperit pungutele de orez prefiert de cite o portie si sosurile de legume. O vreme am consumat tot felul de combinatii din magazinele specializate, apoi am invatat sa-mi fac singura tot felul de bunatati cu orez. Reteta de baza: 1-2 linguri ulei, 1-2 linguri margarina, 10-15 fire de spaghete (sau taitei marunti), 1 cescuta de ceai cu orez (iese mai bun cu orez prefiert), 3 cescute de apa, sare si piper. Se pune uleiul cu margarina intr-o craticioara la foc mic. Cind s-a topit se pun firele de spaghete rupte marunt, se da focul mare si se amesteca continuu pina spaghetele capata o culoare maronie. Atunci se adauga orezul spalat si scurs bine amestecind continuu pina cind un bob de orez luat intre degete frige. Se pune apa calda, se amestesteca bine si se lasa la foc mic sa scada toata. Cind e aproape gata, apa e la acelasi nivel cu orezul, se pune sarea si piperul. Nu se mai amesteca in oala dupa ce s-a pus apa. Se serveste cald ca garniturea sau cu salata. Daca se foloseste orez prefiert, timpul total de gatire este de 30-40 minute. Ca variante, se poate adauga dupa ce s-a pus apa: legume congelate in diverse variante, ardei, ciuperci, porumb, mazare, morcov, urzici. Sau o data cu sarea si piperul: marar, masline sau alte codimente. Fiind postul ma