Nouă medici au renunţat în 2009 la spitalele din Suceava şi au plecat „în afară“. Sunt disponibile acum 30 de posturi în Marea Britanie şi Danemarca.
Şefii sistemul sanitar din Suceava se aşteaptă ca numărul medicilor care vor pleca să lucreze peste hotare în acest an să explodeze. Principalul motiv invocat de cadrele medicale care se gândesc să plece „în afară“ sunt lefurile foarte mici. În acelaşi timp, doctorii au în vedere şi condiţiile precare de la locul de muncă, precum şi faptul că le este greu să câştige respectul pacienţilor.
La Suceava, un medic specialist cu o vechime de 40 de ani câştigă 2.000 de lei, în timp ce în străinătate poate ajunge la un venit lunar de zece ori mai mare. „Salariile doctorilor sunt mizerabile. Am ajuns să ni se dea zile libere, fără plată, însă noi nu putem să nu venim să ne urmărim pacienţii“, justifică dr. Ioan Miheţiu, preşedintele CM Suceava, decizia colegilor săi de a părăsi ţara.
„Medicii tineri vor pleca“
Nouă medici suceveni au solicitat în anul 2009 certificatul profesional curent de la Colegiul Medicilor (CM) Suceava pentru a pleca să lucreze în Anglia, Franţa, Germania, Spania şi Belgia. Toţi sunt specializaţi în medicină de familie. M.V. este unul dintre medicii suceveni care se gândeşte să plece în străinătate. „Problema este că dacă lucrurile vor merge în aceeaşi direcţia ca până acum şi se anunţă şi disponibilizări şi nu mai ai voie să internezi bolnavii, medicii tineri vor pleca cu siguranţă acolo unde le este mai bine. Ne pun în postura să nu mai putem practica Medicina“, povesteşte doctorul M.V.
„Numărul medicilor care vor pleca va fi cu siguranţă mult mai mare în anii următori, însă nu doar pentru veniturile de acolo pleacă, ci şi pentru faptul că nu sunt respectaţi. Mulţi nu au plecat până acum deoarece li se cerea minimum cinci ani de experienţă, însă în anii urmă