1. PSD-ul si PNL-ul si-au tinut congresele si si-au ales lideri noi. Opozitia e gata de lupta. Sa ne asteptam din nou la o campanie agresiva ca aceea purtata la ultimele alegeri prezidentiale? Va scoate opozitia sindicatele in strada? Exista pericolul unei destabilizari politice asemanatoare cu aceea din Grecia?
- Sa observam mai intai ca atat PSD, cat si PNL au organizat congrese nu pentru a dezbate strategii sau programe politice benefice pentru tara, ci doar pentru a facilita reglarile de conturi dintre factiunile constituite la nivelul conducerii acestor partide: inlaturarea lui Mircea Geoana la PSD si scoaterea din joc a contestatarilor lui Crin Antonescu, Ludovic Orban si Calin Popescu Tariceanu, la PNL. Din discursurile rostite la congresul PNL am inteles ca singura strategie de viitor a partidului este de a elimina PD-L "ca partid-stat" si de a-l combate pe Traian Basescu, orice ar face acesta. Aceasta campanie agresiva, care nu reprezinta nimic nou, va continua probabil atata vreme cat PNL va accepta sa fie instrumentul lui Dinu Patriciu, asa cum a aratat la recentul congres.
In ceea ce-l priveste, PSD anunta motiuni simple impotriva ministrilor din guvernul Boc, dar avem motive sa credem ca psd-istii se vor mobiliza mai greu, pentru ca lupta dintre factiunile interne nu a incetat: nici Viorel Hrebenciuc, nici Marian Vanghelie nu au depus armele, iar Victor Ponta nu si-a consolidat puterea obtinuta la congres, avand chiar o problema de autoritate, caci este greu de imaginat ca liderii filialelor sau personalitati ca Miron Mitrea si Adrian Nastase il vor asculta fara sa cracneasca. In plus, evadarea" unor parlamentari din PSD in favoarea grupului independentilor a slabit partidul in Parlament. In concluzie, in plan politic, atacurile la adresa guvernului vor esua, probabil, in urma intaririi majoritatii guvernamentale in Parlament. Amintim in