Oamenii de ştiinţă spun că este esenţial să scăpăm de stresul pe care îl acumulăm din cauza serviciului, a familiei şi a relaţiilor sociale în care suntem implicaţi. Secretul unei vieţi sănătoase şi armonioase este răsfăţul prin metode sănătoase şi acordarea de timp pentru propriile plăceri.
Imaginaţi-vă următorul scenariu. Tocmai aţi încheiat cu bine o zi epuizantă la serviciu şi nu vă doriţi altceva decât să luaţi cina, să vă relaxaţi cu o baie cu spumă şi să mergeţi la culcare. În momentul în care puneţi capul pe pernă, rotiţele minţii încep din nou să funcţioneze şi nu vă gândiţi decât la problemele care apar în fiecare secundă la serviciu. Sau altă variantă. Reuşiţi să adormiţi repede, dar vă treziţi în toiul nopţii, „bântuită“ de zeci de idei. Încet-încet, rezervorul mental se goleşte şi aveţi nevoie de ceva care să vă ajute să vă încărcaţi bateriile.
Stresul dăunează grav sănătăţii
Nopţile nedormite nu vă fac în nici un caz bine şi, fără îndoială, vă scad randamentul. Dar, chiar şi aşa, când ceasul deşteptător sună dimineaţa, nu aveţi încotro decât să vă treziţi şi să începeţi o nouă zi, chiar dacă somnul a fost agitat şi insuficient. Numeroase studii ştiinţifice au demonstrat că stresul excesiv aduce probleme grave de sănătate. Un raport publicat de cercetători ai Universităţii din Helsinki arată că lucrul într-un mediu în care sistemul de recompense este dezechilibrat poate dubla riscul decesului în urma unor afecţiuni cardiovasculare. Potrivit unui studiu realizat la Institutul „Franklin“ din Statele Unite, pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă, creierul produce excesiv hormoni. În egală măsură, dacă organismul se confruntă în mod regulat cu stresul, glandele suprarenale se „uzează“, crescând riscul apariţiei bolilor cardiace, a diabetului şi a altor afecţiuni grave.
În plus, stresul poate afecta memoria. Pre